Revitalisering i Bergen

Bergen Tannlegeforening (BTF) vil bedre rekrutteringen av kandidater til tillitsverv. I april inviterte foreningens ledelse til inspirasjon på tradisjonsrike Solstrand Hotel & Bad i Os kommune utenfor Bergen.

Solstrand Hotel & Bad er et familiedrevet og særdeles velholdt rekreasjons- og konferansehotell, godt kjent for sine lederprogram for næringslivet, og opprinnelig oppført av Norges første statsminister, Christian Michelsen, i 1896. Foto: Solstrand Hotel & Bad.

22 deltakere, rundt halvparten av dem uten tillitsverv i BTF i dag, fikk med seg to dager med forelesninger og øvelser i kommunikasjon i bred forstand og forhandlingsteknikk, ledsaget av gode muligheter for hyggelig sosialt samvær.

– Her dreier det seg om to ting; rekruttering av nye tillitspersoner og egenutvikling for dem som allerede er tillitsvalgte i BTF, som vi gjerne vil beholde, forteller foreningens formann, Truls Breyholtz. Breyholtz er et halvt år inn i sin andre formannsperiode, denne gangen som resirkulert, i full sving med å ordne opp i mye som etter hans mening har ligget brakk i foreningen.

– Før i tiden hadde vi slike samlinger en gang i året, hvert eneste år, men nå er det mange år siden det har vært arrangert noe lignende, forteller han, og legger til at det er viktig å gi de tillitsvalgte inspirasjon og meningsfullt påfyll.

Til vårens møte på Solstrand hentet BTF inn ekspertise innen informasjon, kommunikasjon, presentasjonsteknikk, mediekontakt, møteledelse og forhandlingspsykologi ved seniorrådgiver og partner i firmaet Headvisor, Torbjørn Wilhelmsen og advokat og avdelingsleder i NTF, Dag Reite som snakket om forhandlinger og forhandlingsteknikk. Med det innledet han til et rollespill der halvparten av forsamlingen skulle være tannleger med planer om å åpne et stort tannlegesenter og den andre halvparten entreprenør med et bygg under oppføring. Oppgaven ble løst med stort engasjement og partene kom til enighet.

Seniorrådgiver Torbjørn Wilhelmsen innledet sin forelesning om kommunikasjon med å tenne et lys og stille og rolig lese høyt fra dagens tekst.

NTFs advokat Dag Erlend Reite ga gode råd og bidro med innsikt i hva som skjer under ulike typer forhandlinger.

BTF flytter

Samtidig med at kurset på Solstrand gikk for fullt, var Breyholtz og det øvrige styret i BTF også opptatt med reelle forhandlinger i forbindelse med en jakt på nye lokaler for BTF. Foreningen er eier av et hus i Bergen sentrum, ofte omtalt som det hvite hus, og som i lengre tid har lidd av manglende vedlikehold.

Byggtekniske rapporter viser at det er kommet til et utstrakt forfall der i Foreningsgaten 1, og nå i vår kom en rapport om husets branntekniske tilstand som sier at det er svært dårlige brannsikringsforhold i huset.

BTFs satsing på å rekruttere nye tillitsvalgte vil sannsynligvis bære frukter. Yngstemann på samlingen var fire måneder gammel, og er ikke tiltenkt noe verv med det første.

Utsikten fra Solstrand kan en godt sette seg ned og nyte en stund. Foto: Solstrand Hotel & Bad.

Styret i BTF vil legge frem forslag om salg av huset til høsten.

Samtidig har ønsket vært å få nye egnede kontorlokaler til avholdelse av styremøter og andre funksjoner som BTF er vant til å ha, inkludert bibliotek, sier formannen i sin spalte i siste utgave av BTF Nytt. I slutten av april hadde styret sett noen egnede lokaler som de hadde på hånden. Disse forhandlingene endte med kjøp, kan NTFs advokat Dag Reite bekrefte.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi